Futbolda Duran Top Nedir?

Futbolun bazen tuhaf terimlerinden biri olan "duran top" gerçekten de en ilginçlerinden biridir. Bir top nasıl duran olabilir? Aslında, gerçek anlamda canlı ve nefes alan bir şey değil, daha çok hareket etmeyen bir top anlamına gelir. Yani henüz tekme atarak hareket etmemiş. Kafanız mı karıştı? İşte futbolda duran toplar hakkında bilmeniz gerekenler.

Futbolda Duran Top Organizasyonu Nedir?

Televizyonda veya radyoda spikerlerin "duran top" hakkında konuştuğunu duymuş olabilirsiniz. Aslında, bahsettikleri şey bir duran top organizasyonudur. Peki, duran top organizasyonu nedir? Bir takımın topa sahip olduğu ve bu topun hareket etmediği ancak bir serbest vuruş veya korner için yerleştirildiği durumlardır. Ya da bir oyuncunun taç atışı yapmak üzere topu elinde tuttuğu durumlardır.

Gol vuruşları da teknik olarak duran top organizasyonlarıdır ancak hücum açısından rakip takım için çok fazla tehdit oluşturmadıklarından bu bağlamda genellikle göz ardı edilirler. Ama serbest vuruşlar, kornerler ve taç atışları, tehlikeli atakların başlatılabileceği duran top organizasyonlarının çok önemli üyeleridir.

Bir korner veya serbest vuruş, duran top durumu olarak da tanımlanabilir çünkü top bir oyuncu tarafından bir takım arkadaşına pas verilene, ileriye doğru gönderilene veya ceza sahasına ortalanana kadar hareketsizdir. Duran top organizasyonları uzun süredir futbolun ayrılmaz bir parçası olmuştur. Her takımın farklılık göstermesine rağmen, bir Süper Lig takımının toplam gol sayısının %20 ila %25'ini duran top durumlarından atması nadir bir durum değildir

Örneğin, Galatasaray'ın Fenerbahçe'yi 3-2 yendiği kritik derbi maçında, Galatasaray’ın duran top antrenörü büyük övgü aldı çünkü iki golde onun taktik çalışmaları etkili oldu.

Kısa Korner Nedir?

Korner atışının nasıl yapıldığını muhtemelen görmüşsünüzdür: Top, sahanın köşe bölgesine yerleştirilir ve atışı yapan oyuncu topu rakip ceza sahasına gönderir, ideal olarak takım arkadaşlarından biri topu kafa vuruşuyla gole çevirir. Ancak son zamanlarda, topun ilk aşamada ceza sahasına gönderilmediği kısa korner atışları moda oldu.

Bunun yerine, korneri kullanan oyuncu topu yakındaki bir takım arkadaşına pas atar ve orijinal atıcı ofsayta düşmemek için onun etrafında dolaşır. Bu taktik, genellikle iki hücum oyuncusunun bir defans oyuncusuna karşı üstünlük sağlaması için kullanılır ve kısa korner almak, topu alan oyuncuya ceza sahasına ortalamak için daha geniş bir açı sağlar.

Çalışmalar, kısa korner rutinlerinin doğrudan ceza sahasına yapılan ortalar kadar etkili olmadığını göstermiştir. Kısa kornerlerin sadece üçte biri şutla sonuçlanır ve sadece %3'ü golle sonuçlanır. Bu oranlar, ortalanan kornerlerde %38,5 ve %4'tür. Ancak araştırmalar, kısa kornerlerle sağlanan üstünlüklerin, yani iki hücum oyuncusunun bir defans oyuncusunu geçmeye çalışması birkaç oyun aşamasından sonra daha iyi şut fırsatlarına yol açabileceğini de göstermiştir.

Futbolda Savunma Duvarı Nedir?

Bu makalenin büyük bir kısmında kornerleri ele aldık ancak serbest vuruşlar da futbolda önemli bir yere sahip olan duran top durumlarıdır. Tehlikeli bir bölgede serbest vuruş kazanıldığında, bu hücum takımı için doğrudan şut imkânı sağlar ve serbest vuruşlardan doğrudan gol atılma sayısı nispeten düşük olsa da bir gol atılması oyunun tüm gidişatını değiştirebilir.

Savunma takımı, şut çeken oyuncunun kaleyi net görmesini engellemek için her şeyi yapar. Bunu yasal olarak yapmanın yollarından biri de şut çeken oyuncunun önünde bir ''duvar'' oluşturmaktır. Duvara en uzun ve en cesur oyuncularını koyarak, bir takım serbest vuruştan gelen şutu bloke edebilir veya en azından şut çeken oyuncunun dikkatini dağıtarak gol şansını azaltabilir. Modern serbest vuruş oyuncularının hassasiyetine rağmen, savunma duvarının bir gol tehlikesini yeterince savuşturamaması oldukça şaşırtıcıdır.

Futbol kurallarında, savunma takımının bir duvar oluşturmasını engelleyen bir kural yoktur ancak tüm savunma oyuncuları top vurulana kadar en az on yard (9.144 metre) uzakta kalmalıdır. Kendi ceza sahalarında kazanılan dolaylı serbest vuruşlar hariç; bu durumda oyuncular ya on yard (9.144 metre) uzakta olmalı ya da kale çizgisinden başlamalıdır.

Savunma duvarını kimin icat ettiği bilinmemektedir. Sonuçta futbol 19. yüzyıldan beri oynanmaktadır, bu yüzden her gelişme belgelenmemiştir. Ancak savunma duvarının yer aldığı ilk fotoğraflardan biri, 1957'de İtalya ile Kuzey İrlanda arasında oynanan uluslararası bir maçtan çekilmiştir. İrlandalılar Roma'da bir duvar oluşturmuş ve bu durum İtalyanları tamamen şaşırtmıştı, ta ki Sergio Cervatto serbest vuruşu gole çevirene kadar.

Neden Bir Savunmacı Duvarın Arkasına Yatar?

Savunma duvarı yüzyıllardır var olsa da bir oyuncunun duvarın arkasına bir akıntıyı engelleyecek gibi yatması çok modern bir tuhaflıktır. Bu, futbolun oyun teorisinin bir parçasıdır. Geleneksel olarak, serbest vuruş yapan oyuncular şutlarını savunma duvarının üzerinden göndermiştir, bu da duvardaki oyuncuların yükseklik eklemek ve potansiyel olarak şutu engellemek için zıplamasına neden olmuştur. Duvarın üzerinden bir şut atmak ve ardından topu tekrar kaleye indirmek zor olabilir, bu yüzden bazı serbest vuruş yapan oyuncular, duvardaki oyuncular zıpladığında topu onların altından geçirerek şut atmayı denemiştir ki bu da duran top konusunda kurnaz bir hamledir.

Bu evrim, şimdi savunmacının duvarın arkasına yatmasına yol açmıştır, böylece düşük şutları önlemek mümkündür. Bu görevi gönüllü olarak üstlenen oyuncunun cesareti gerçekten takdire şayandır. Bu taktik, özellikle Cristiano Ronaldo, Lionel Messi gibi yetenekli serbest vuruşta yetenekli olan oyuncular için karşı kullanılır. Bu şekilde, savunma takımı serbest vuruşun duvarın altından geçmesini engelleyerek ekstra bir savunma katmanı oluşturur.

Modern futbolun bu tür ince detaylarla şekillendiğini görmek ilginçtir. Her ne kadar küçük bir değişiklik gibi görünse de bu tür stratejik ayarlamalar maçların sonucunu doğrudan etkileyebilir ve oyunun gidişatını değiştirebilir.